Следвайте Гласове в ТелеграмСтотици хиляди демонстранти се включиха в шествие в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСтотици хиляди демонстранти се включиха в шествие в
Коментари Харесай

Стотици хиляди излязоха в Лондон и други европейски столици в подкрепа на палестинците

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Стотици хиляди стачкуващи се включиха в шествие в поддръжка на палестинците в Газа, което мина през централните елементи на Лондон в събота, а полицията арестува към 100 крайнодесни контрапротестиращи, с цел да им попречи да нападат главния протест, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според лондонската полиция в пропалестинското шествие са взели участие към 300 000 души, до момента в който уредниците споделят, че стачкуващите са били близо 800 000.

В английската столица дойдоха и представители на крайнодесни организации, които влязоха в конфликти със силите на реда, тъй като пропалестинската проява съответства с Деня на примирието - годишнината от края на Първата международна война, когато Англия уважава паметта на починалите във войните. Силите на реда оповестяват за няколкостотин контрапротестиращи.

" От реката до морето, Палестина ще бъде свободна ", скандираха част от участниците в шествието в поддръжка на палестинците. Много евреи считат за антисемитски и за апел за премахване на Израел, отбелязва Ройтерс. Участници в демонстрацията издигнаха и плакати, на които написа: " Свободна Палестина ", " Спрете клането " и " Спрете да бомбардирате Газа ".

Край военния мемориал Кенотаф се стигна до конфликти сред контрапротестиращи и служители на реда.

Инцидентите продължиха през целия ден, като чиновници за битка с безредиците се опитваха да удържат стачкуващи наоколо до Камарата на общините, на гарите и на други места. По-късно лондонската полиция заяви, че са били задържани 82 контрапротестиращи, с цел да предотврати ескалация на напрежението. Имал е и 10 ареста във връзка други нарушавания.

Премиерът Риши Сунак съобщи, че провеждането на пропалестинско шествие в Деня на примирието е демонстрация на " пренебрежение " и прикани кабинета да анулира демонстрацията, която бе най-масовата демонстрация в поддръжка на палестинците в английската столица до момента.

Снимка: АР/БТА

Кметът на Лондон Садик Хан и първият министър на Шотландия Хамза Юсаф упрекнаха министърката на вътрешните работи Суела Бравърман, че разпалва напрежението и окуражава крайната десница, откакто тя упрекна полицията, че поддържа " пропалестинските тълпи ".

Около 21 000 души през днешния ден участваха в пропалестински протест в Брюксел, а в Париж леви депутати бяха измежду към 16 000-те стачкуващи, които излязоха на шествие с палестински флагове и транспаранти, с цел да призоват за прекъсване на огъня в Газа. Митинг се организира и в Тулуза.

С лозунги " Свобода за Палестина " и " Спрете геноцида " излязоха стачкуващите в белгийската столица. Някои от участниците приканиха за арест на израелския министър председател Нетаняху за военни закононарушения. 

Снимка: АР/БТА

Шествия имаше и в Италия и Германия. 

Снимка: АР/БТА

Извънредна Ислямско-арабска среща на върха в Саудитска арабия прикани Международния углавен съд да проверява Израел за закононарушения против човечеството в палестинските територии. Турският водач Ердоган се разгласи за интернационална мирна конференция, която да откри трайно решение на спора сред израелци и палестинци. 

Израелската войска сподели, че ще помогне за евакуирането на бебета от болница " Аш Шифа " в Газа

Израелската войска сподели, че на следващия ден ще помогне за евакуирането на бебета от на болница " Аш Шифа " в Газа, съобщи Ройтерс.

" Персоналът на болница " Аш Шифа " изиска на следващия ден да помогнем на бебета от педиатричното поделение да се реалокират в по-безопасна болница. Ще окажем нужната помощ ", съобщи довечера представителят на Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) Даниел Хагари.

По-рано през днешния ден палестинският министър на опазването на здравето заяви, че има риск 39 бебета да починат в болница " Аш Шифа " в линията Газа заради липса на електричество, О2 и медикаменти.

По последни данни на здравните управляващи в Газа от началото на войната са били убити над 11 070 палестинци, две трети от които дами и деца, отбелязва Асошиейтед прес. Около 2700 души са оповестени за безследно изчезнали и се счита, че евентуално са затрупани или починали под руините.

" Може да правим и в Бейрут това, което в този момент вършим в Газа ", предизвести по-рано през днешния ден израелският боен министър Йоав Галант.

  " Хамас " съобщи, че през последните 48 часа негови бойци са унищожили 160 единици израелска военна техника

Бригадите " Изедин Ал Касам " - военното крило на палестинската ислямистка формация " Хамас ", през днешния ден обявиха, че през последните 48 часа са унищожили отчасти или напълно 160 единици израелска военна техника в Газа, съобщи Ройтерс.

" Конфронтацията е неравна, само че тя плаши, ужасява най-мощната мощ в района ", сподели представителят на групировката Абу Убайда.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР